Jedan od mitova vezanih za mozak jeste da mi koristimo samo oko 10% mozga i da, kada bismo samo bili u mogućnosti da naučimo kako da koristimo i ostalih 90%, svi bismo bili genijalci. Međutim, mi koristimo i tih 90%, samo ne istovremeno. Ako bi čitav vaš cerebralni korteks bio aktivan istovremeno, vi biste verovatno bili u stanju neke vrste opšteg epileptičnog napada, umesto da iskusite neke specijalne mentalne moći. Mozak koristi oko 20% telesne energije, većinom na stvaranje akcionih potencijala u nervnim ćelijama kako bi one  mogle da obavlјaju komunikaciju sa drugim ćelijama. Stoga, korišćenje samo onih resursa koji su neophodni za izvršenje određenog zadatka je u stvari energetski ekonomična odlika i dokaz u prilog inteligentnog dizajna lјudskog mozga.

Različite regije mozga odgovorne su za obavlјanje različitih zadataka.

Ipak, na koji tačno način ovo dopušta informacijama da budu pohranjene, šifrovane i kasnije preuzete, i dalјe ostaje tajna.

Ukratko , osnovna funkcija mozga je preživlјavanje i produženje vrste. To se sastoji od:

  • Kontrole vitalnih funkcija kao što su: kontrolisanje telesne temperature, krvnog pritiska, pulsa, disanja, spavanja...
  • Prijema, obrade, spajanje i tumačenja svih informacija koje dobijamo putem naših čula: vid, sluh, ukus, dodir, miris.
  • Kontrolisanja kretanja i našeg držanja: hodanje, trčanje, govor, stajanje.
  • Odgovoran je za naše emocije i ponašanje.
  • Omogućava nam da ; mislimo, razmišlјamo, osećamo...
  • Kontrolisanje viših kognitivnih funkcija: memorija, učenje, percepcija.